Tę pyszną rybę w chrupiącej panierce robię w 30 minut i podaję z lekkim dipem. Smakuje obłędnie
Ryba w panierce to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Najlepiej nadają się do tego dania filety z białych, chudych lub umiarkowanie tłustych ryb o delikatnym smaku i zwartej strukturze. Moje typy to cztery popularne i łatwo dostępne gatunki:
- Dorsz – najpopularniejszy wybór – ma delikatny smak i miękką, soczystą konsystencję.
- Morszczuk – podobny do dorsza, ale o nieco delikatniejszej strukturze.
- Mintaj – ekonomiczna opcja, łatwo dostępna i o neutralnym smaku.
- Halibut – propozycja dla rybnych koneserów, którzy lubią bardziej wyrafinowany smak.
Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce?
Bazą tego dania jest ryba. Wybierając ją, zwróć uwagę na świeżość. Łatwo to rozpoznać. Idealnie świeży filet ma bowiem delikatny zapach morza, jędrne mięso i przezroczysty połysk. Panierkę można podkręcić dodatkiem skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej do mąki, co sprawia, że panierka jest wyjątkowo chrupiąca.
Porada: idealna temperatura oleju to ok. 180 stopni Celsjusza. Zbyt zimny olej spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt gorący spali panierkę.
Przepis: Ryba w chrupiącej panierce
Przepis na soczyste kawałki ryby z dodatkiem lekkiego dipu jogurtowego, który podkreśla ich smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
Na rybę:
- 500 g filetów z białej ryby
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Na dip jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (greckiego lub zwykłego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
Do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dipu jogurtowegoNatkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. W misce połącz jogurt z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę i wmieszaj do dipu.
- Przygotowanie panierkiW jednej misce umieść mąkę. W drugiej roztrzep jajka, a w trzeciej misce wysyp tartą bułkę.
- Przygotowanie rybyFilety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie posól i popieprz każdy z nich z obu stron. Potem obtocz każdy kawałek ryby w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Smażenie rybyKawałki ryby smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
- Dekorowanie potrawyUsmażone kawałki ryby posyp posiekaną świeżą natką pietruszki.
Jak zrobić dip do ryby w chrupiącej panierce?
Do ryby w chrupiącej panierce idealny będzie lekki dip. Najlepiej sprawdzi się klasyczny na bazie jogurtu naturalnego, np. greckiego lub zwykłego. Możesz dodać do niego natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, np. koperek, szczypiorek, bazylię lub miętę, aby nadać dipowi bardziej wyrazisty smak. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do niego odrobinę pieprzu cayenne lub chili.
Z czym podawać rybę w chrupiącej panierce?
Idealnym zimowym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będą oczywiście frytki. Możesz zainspirować się klasyką angielskiej kuchni, czyli słynną potrawą fish & chips, i podać rybę z frytkami ziemniaczanymi. Jeśli jednak masz ochotę zaskoczyć bliskich, zaproponuj im frytki przygotowane z pasternaku lub z topinamburu.